گامی نو در مسیری از دیرباز تا هنوز

با همدلی و همیاری دغدغه‌مندان، دلسوزان، همراهان و حامیان قالی ایرانی، برنامه‌های مستمر و هدفمندی در مسیر تعالی فرش دستباف ایرانی طراحی و در دست اجراست که امیداست از این گذار، کهن‌ترین یادگار فرهنگی کشور سرنوشتی همچون یوز ایرانی “پیروز” نداشته باشد.
گروه مجریان سلسله رویدادهای “گامی نو در مسیری از دیرباز تا هنوز” متشکل از مدیران با سابقه و متخصصان زنجیره ارزش فرش و متخصصان کسب‌وکار، شتابدهی و سرمایه‌گذاری هستند و به‌طور حتم در مسیر حرکت علاقه‌مندان نیز به این گروه اضافه خواهند شد. مجری این رویداد؛ اداره فرش وزارت صمت استان تهران، موسسه هنر آموزش، تعاونی فرش استان تهران، شتابدهنده شاهو، انجمن طراحان و کنسرسیوم فرش هستند.

در این هفته و رویداد ملی ده کارگاه تخصصی با محوریت توان‌افزایی فعالان زنجیره ارزش قالی و تقویت بنگاه‌های تخصصی این زنجیره و در روز اختتامیه که به‌صورت آنلاین و حضوری در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار می‌شود دو نشست تخصصی اجرا خواهد شد.
متقاضیان دریافت گواهی حضور، می‌بایست مشخصات کامل خود را در سامانه honaramoozesh.ir/ent  ثبت نمایند.
سال‌ها می‌گذرد و هنوز فرش دستباف ایرانی نفس می‌کشد و این به همت زنان و مردانی است که چشم بر لذت‌ها و منافع کوتاه‌مدت بسته و خود را وقف مانایی و پیوستگی مسیر فرش و اذهاب فرش ایرانی کرده‌اند. هرچند زمانی که از فرش سخن می‌گوییم، دامداران، مزرعه‌داران، صنعت‌گران، ریسندگان و رنگرزان، طراحان، بافندگان، مرمت‌گران، تجار و هزاران حرفه شکل‌دهنده در این زنجیره ارزش خود را نمایان می‌کنند، اما تجلی همه آنها هنر فرش ایرانی است و غم‌انگیز است سهم ایران از بازار جهانی. غم‌انگیز سهم ایران از مهاجرت اساتید این رشته و غم‌انگیزتر، ناامیدی کسانی است که نسل در نسل خون جگر خورده‌اند تا نام فرش دستباف ایران زنده بماند و امروز پرچم فرش ایرانی همانند گذشته برافراشته و استوار نیست.
در  دو رویداد “روایت‌گری و داستان‌سرایی” و “یک هدف، هزاران داستان” تلاش می‌کنیم تا داستان فرش و مجاهدت‌هایی که علاقه‌مندان آن داشته‌اند را به بیانی دیگر در مسیر ترویج و احیای دوباره نمایش دهیم تا شاید این حداقل زنگ خطری باشد برای دولتمردان و سیاست‌گذاران و تجاری که با توجه خود تاثیر بسزایی در مسیر فرش دستباف دارند. 

در این رویداد، داستان‌های نگفته و شنیده نشده، زنجیره ارزش قالی و فرش دستباف ایرانی به رشته تحریر، به تصویر و به زبان خواهد آمد. هر فرش داستانی دارد که اسرار هزاران سال فرهنگ و تجربه‌زیسته بشر را همراه خواهد داشت.

در این رویداد، تلاش زنان و مردانی که  اقدام به رفع چالش‌ها و پاسخ به نیازهای جامعه ایرانی و جوامع بین‌المللی داشته‌اند، مورد توجه قرار می‌گیرد و تلاش می‌کنیم تا دانش نهفته، تجارب‌زیسته و درس‌آموخته‌های آنها مورد تحلیل قرار گیرد.

دکتر حسام زند حسامی

عضو هیات مدیره هنر آموزش، تعاونی فرش استان تهران و مدیر شتابدهنده شاهو